Yemekhane
- Anasayfa
- Yemekhane
Yemekhaneler
Toplu beslenme yapılan kuruluşlarda mutfak ve yemekhane planlanması, hizmet süreçlerinin en az zaman, gayret ve maliyet ile yemek üretimi ve hizmetinin yürütülmesinde büyük önem taşır. Bir yemeğin satın alınmasından servisine kadar geçen her aşamasının gerçekleştiği mutfak ve servis alanları, yiyeceğin güvenli bir şekilde tüketiciye ulaşmasında en önemli unsurlardan biridir.
Mutfak ve Yemekhane Planlama
Yiyecek içecek hizmeti veren kuruluşlar için hijyenik ve verimli bir mutfağın nasıl oluşturulabileceği esaslarını ortaya koymak mutfak planlamanın temel amacıdır.
Kuruluşlarda, mutfak ve yemekhaneler planlanırken göz önünde bulundurulması gereken pek çok faktör vardır.
Planlama Faktörleri
- Kuruluşun tipi
- Tüketici özellikleri
- Servis yöntemi
- Yemek verilen öğün ve kişi sayısı
- Uygulanan menü tipi
- Yiyecekleri satın alma ve depolama yöntemleri
- Araç/gereçlerin sayı ve kapasiteleri
- Çalışan personelin sayısı vb. unsurlar önemlidir.
Öncelikle mutfağın yeri ve konumu saptanmalıdır. Kuruluşun yakınında ayrı bir binada kurulacak olan mutfak, havalandırma, aydınlatma, artıkların kaldırılması, tesisatlar ve satın almanın
kolaylıkla yapılabilmesi açısından avantaj sağlarken yemeklerin taşınması ve dağıtımı açısından bazı sakıncalar yaratır.
Mutfaklarda verimli bir iş akımı, güvenilir ve hijyenik bir çalışma ortamının sağlanması için gerekli asgari standartlar Türk Standart Enstitüsü tarafından belirlenmiştir.
Yemek Menüleri
Sabah kahvaltıları MEB 6775 sayılı Millî Eğitim Bakanlığına Bağlı Resmi Okullarda Yatılılık, Bursluluk, Sosyal Yardımlar ve Okul Pansiyonları Yönetmeliği’ne göre açık büfe olarak planlanmıştır.
Açık büfeden seçim yapılırken Türkiye Beslenme Rehberi ve Sağlıklı Beslenme Tabağı örnek alınarak önerileri çerçevesinde her bir besin grubundan en az 1 çeşit olacak şekilde toplam 8 çeşit seçim yapılması önerilmektedir.
Yemek Menüleri örnekleri için Sağlık Bakanlığı Toplu Beslenme Sistemleri (Toplu Tüketim Yerleri) için Ulusal Menü Planlama ve Uygulama Rehberini inceleyiniz.