Kantin Kafetarya Benzeri Gıda İşletmeleri

Eğitim kurumlarında kantin; öğrenci, öğretmen ve diğer personelin yiyecek ve içecek ihtiyacını karşılayan bir gıda işletmesidir.

Okul/Kurum Kantinlerinin;

  • Tercihen zemin (giriş) katta planlanması
  • Giriş kapılarının toplanma ve yığılmaları önleyecek genişlikte tasarlanması ve mümkünse tüketim alanının bahçeye açılacak şekilde planlanması
  • Tüketim alanının mutfak bölümü ile bağlantılı, doğal aydınlatma ve havalandırma sorunu bulunmayan bir mekân olarak düzenlenmesi, ayrıca mekanik havalandırma da yapılması
  • Ana dağıtım panosundan direkt hat çekilerek kantin tali panosu oluşturulması ve mutfakta kullanılacak cihaz güçlerine göre pano içi dizayn edilmesi
  • Su, elektrik ve doğalgaz sayaçlarının okuldan bağımsız olacak şekilde konumlandırılması
  • Bütün mekanik ve elektrik tesisatlarına ait sistemlerin Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliği’ne uygun olarak tasarlanması
  • Dahili telefon ve data hattı, alarm ve güvenlik sistemlerine sahip olması
  • İki alandan oluşacak şekilde düzenlenmesi gerekmektedir.

Üretim ve Hazırlama Alanı

Mutfağın üretim ve hazırlama alanı aşağıdaki bölümlerden oluşacak şekilde planlanmalıdır.

  • Mutfak ve satış bölümü
  • Kuru gıda deposu
  • Soğuk hava deposu
  • Temizlik malzeme deposu
  • Giyinme odası

Kantinde Satılabilecek Gıdaların Özellikleri ve Ürün Kalitesi

Millî Eğitim Bakanlığına bağlı resmî ve özel okul/kurumların bünyesinde faaliyet gösteren kantin/kooperatif, kafeterya, büfe, çay ocağı gibi gıda işletmelerinde satışı uygun olan/satışı uygun olmayan gıda ve içecekler ile belirlenen kriterleri sağladıklarında satışı uygun olan gıda ve içecekler Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu önerileri doğrultusunda Sağlık Bakanlığınca belirlenir. Belirlenen tüm esaslar Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yayınlanır, gerekli hâllerde güncellenir.

Kantinlerde Satışı Uygun Olmayan Başlıca Gıdalar

  • Enerji içecekleri, gazlı içecekler, aromalı içecekler
  • Kızartmalar, cipsler (patates, mısır, şekillendirilmiş vb.), gevrek çerezler
  • Tüm çikolata türleri, gofretler (sade, dolgulu, kaplamalı vb.)
  • Tüm şeker ve şekerleme türleri
  • Kremalı, çikolata dolgulu, jöleli kek, bisküvi ve pastalar
  • Hamurlu, şerbetli tatlılar
  • Çiğ köfte
  • Siyah ve yeşil çay (liseler hariç)
  • Bitki çayları
  • Kafeinli ürünler
  • Tatlandırıcı içeren yiyecek ve içecekler
  • Krema, Hindistan cevizi sütü ve kreması