Gıda okuryazarlığı, bireyleri, aileleri, toplulukları ve ulusları değişim yoluyla doğru beslenme alışkanlığı oluşturulması ve beslenme direncini geliştirip, güçlendirme konusunda bilinç oluşturan bir yapıdır. Gıda okuryazarlığını geliştirmenin amacı, tüketicilerin dengeli beslenmek için gıda seçimlerinde bilinçli kararlar vermelerini sağlamaktır. Toplumda, gıda okuryazarlığının öneminin anlaşılması ve yaygınlaşması yeterli ve dengeli beslenme ve besin seçiminin geliştirilmesi ve sürdürülmesine katkı sağlayacaktır. Bilgi, beceri ve davranış odaklı, kuramlara dayanan ve etkin eğitim yöntemlerinin kullanıldığı gıda okuryazarlığı girişimlerin planlanması ve uygulanmasında ilgili tüm paydaşların iş birliği içinde olmaları yararlı olacaktır. Gıda Okuryazarlığı gıdaya ait bilgilere ulaşma, ulaşılan bilgileri anlama, değerlendirme, bilgi ışığında doğru kararlar alarak gıda tüketim alışkanlığına dönüştürme, uygun miktarda güvenilir ve sağlıklı gıda seçme ve tüketme alışkanlığını kazandırma kuramıdır.
Related Posts
Playlist 3 Videos En Sevdiğim 0:16 Kral Şakir 0:16 Kukuli – Tinky ve Minky Sağlıklı Beslenme 0:16
Read More
Çocuklarda Sağlıklı Beslenme – Okul Öncesi Dönemde
Bir ülkenin sosyal ve ekonomik yönden beklenen uygarlık seviyesine ulaşabilmesi ancak bedensel ve zihinsel yönden güçlü, sağlıklı ve yetenekli bireylerin varlığına bağlıdır. Ülkemiz nüfusunun büyük çoğunluğunu oluşturan çocuk ve gençlerin yeterli ve dengel i beslenmiş olmaları, onların gelecekte sağlıklı ve üretken bireyler olması için ön koşuldur. Çocuğun kişiliği özellikle ...
Read More
Gıda Güvenirliği
Güvenilir gıda, gıdalarda olabilecek fiziksel, kimyasal, biyolojik ve her türlü zararların bertaraf edilmesi için alınan tedbirler bütünüdür. 5996 sayılı Kanunu ile gıda güvenilirliğinde çiftlikten sofraya gıda güvenilirliğinin temini için; birincil üretimden başlayarak son tüketiciye kadar tüm aşamaların kontrol altına alınması ve farklı disiplinler arası işbirliğinin sağlanması için yeni ve ...
Read More